PORTAFOLIS DIGITAL - ROGER VALLS
Metodologies didàctiques de FOL
Activitat 2. R1: Assentant les bases de la futura pràctica docent
Quin és el paper del docent de FOL en el sistema actual de la formació professional?
Tal com explica Fernández de Blas (2003), en el sistema actual de Formació Professional, el docent de Formació i Orientació Laboral (FOL) té un paper cabdal en el desenvolupament integral de l’alumnat, no oblidem que FOL és una matèria obligatòria en tots els cicles formatius de grau mitjà i superior. Per això té encarregada la docència de 2 mòduls professionals transversals que s’imparteixen en cada cicle formatiu, que són:
-
Formació i Orientació Laboral, i
-
Empresa i Iniciativa Emprenedora.
Val a dir que el professor de FOL també forma part de l’equip docent que dissenya, implementa i avalua el mòdul de Síntesi o de Projecte, que s’imparteix al 2n curs dels cicles de grau mitjà i superior, respectivament, ja que aquests tenen una visió interdisciplinar i van dirigits a l’aplicació teòrica i pràctica dels coneixements competencials de l’alumnat.
Així mateix, donat que la seva matèria és present en tots els cicles formatius, el professor de FOL ha de ser capaç de contextualitzar la concreció curricular de cadascun d’aquests mòduls a les característiques pròpies de cada família professional, o sector productiu corresponent al títol, de manera que els continguts s’adaptin a les necessitats formatives de l’alumnat de cada cicle.
Però més enllà del seu paper en l’estructura del sistema actual de Formació Professional, tal com diu Sánchez-González (2021) el professor de FOL ha de ser un docent competent, amb un domini ampli de la matèria, bon comunicador, ha de saber orientar i acompanyar a l’alumnat en el procés d’ensenyament-aprenentatge i ha de propiciar el desenvolupament de les seves capacitats.
La paper principal del professor de FOL és proporcionar als alumnes els coneixements necessaris per comprendre el món laboral i adquirir habilitats i actituds que facilitin la seva inserció al mercat de treball. Per tant, podem afirmar que les seves funcions principals, al meu parer, serien les següents:
En definitiva, el paper del docent de FOL és preparar l’alumnat per a la seva transició al món laboral, facilitant-los les eines i els coneixements necessaris per tenir èxit en les seves futures carreres professionals.
Bibliografía:
- Fernández de Blas, M. (2023). Orientacions curriculars per a docents de Cicles Formatius: Recursos complementaris. Universitat Oberta de Catalunya.
- Sánchez-González, J. (2021). El lideratge del professorat en el procés d’ensenyament i aprenentatge. Comunicació Educativa Núm, 34, 159-184.
Quin valor aporten els mòduls de l'especialitat de FOL a l'alumnat de Formació Professional?
La matèria que es tracta als mòduls de FOL vol dotar l’alumnat dels mecanismes i estratègies necessàries que els permetin conèixer les possibilitats per a la inserció professional, i també té com a finalitat que l’alumnat conegui l’estructura del mercat laboral, així com el seu paper com a futurs treballadors, reconeixent els drets i deures que es deriven de la legislació laboral.
Les dues Unitats Formatives de FOL estan orientades a la incorporació al treball, i a la prevenció de riscos laborals, i el valor que aporten aquestes dues unitats formatives a l’alumnat de FOL és molt significatiu.
Pel que fa a la Unitat Formativa de incorporació al treball, aquesta està formada pels quatre blocs o recursos d’aprenentatge següents:
Pel que fa a la Unitat Formativa de Prevenció de riscos laborals:
Com hem dit abans, a banda del mòdul de FOL, en cada cicle formatiu també s’imparteix el mòdul d’Empresa i Iniciativa Emprenedora, que posa l’accent en que l’alumnat reflexioni i elabori un pla d’empresa, i en detalli el projecte de creació tenint en compte els elements essencials, com podrien ser els recursos necessaris i les accions a dur a terme per posar-la en marxa, integrant aspectes vinculats a una gestió socialment responsable.
Bibliografía:
- Fernández de Blas, M. (2023). Orientacions curriculars per a docents de Cicles Formatius: Recursos complementaris. Universitat Oberta de Catalunya.